Free Search Engine Submission and article marketing by Freeaddurl

Hur framställer man konstgjord snö

Tidskrift: Illustrerad Vetenskap
Årgång: 1988
Nummer: 12
Artikelförfattare: Hans Ebak

Konstgjord snö är vattendroppar man har fått att frysa till is. Med snökanoner pumpas kallt vatten över snöfattiga skidsportorter, som härigenom täcks av ett lager iskorn. Det liknar snö, men är inte lika finkorniga som naturlig snö.
Det kalla vattnet, som måste ha en temperatur på precis över fryspunkten, pressas genom ett munstycke. Härvid finfördelas vattnet och sänds upp i luften i en kraftig stråle med en lämplig spridning på väg upp i luften. Precis framför munstycket är ett kraftigt kylelement placerat, som liksom en frys kyler det finfördelade vattnet, så att detta börjar frysa till is på väg genom luften.
Lufttemperaturen över snökanonen bör vara under fryspunkten, ju lägre desto bättre, för att vattendropparna skall helst frysa till is innan de träffar underlaget på pisten. Därvid blir de självständiga små iskorn.
Om luften inte är tillräckligt kall, hinner inte vattendropparna att frysa till is innan de faller ned, De fryser därför ihop när de träffar underlaget och det bildas ett grynigt islager med en hård yta. Den är inte lämplig för skidåkning.
Naturlig snö består av mycket små snökristaller, som bildas i molnen vid kondensation av vattenånga direkt på iskristallerna. Processen försiggår vid mycket låga temperaturer, varvid iskristallerna blir mycket fina och tunna. Isen har sexkantig kristallform och därför är alla snöflingor uppbyggda som sexkantiga stjärnor med tunna spetsar.
Den nyfallna, naturliga snön är därför mycket finkornig och porös. Den bildar ett lätt puderlager, som är idealiskt för skidåkning.
Den konstgjorda snön uppnår inte denna finkorniga struktur. Men de flesta skidåkare är eniga om att den är en god ersättning.


Science Blogs - BlogCatalog Blog Directory

0 kommentarer:

Skicka en kommentar