Tidskrift: Illustrerad Vetenskap
Årgång: 1988
Nummer: 12
Artikelförfattare: Okänd
Nummer: 12
Artikelförfattare: Okänd
Datorbehandling av gamla bilder från Mars har lett till nya teorier om hur det 1,5 kilometer långa ansiktet bildats.
Med hjälp av en dator har en amerikansk vetenskapsman analyserat bilderna av det jättelika klippansiktet på Mars. Det har lett till nya teorier om ansiktet, som fotograferades av rymdsonden Viking 1976.
Trots våldsamma diskussioner när bilderna kom, har USAs rymdstyrelse NASA hållit fast vid att likheten med ett ansikte beror på en viss belysning, Men nu har vetenskapsmannen Marc Carlotto kunnat bevisa att hela klippan i grova drag har formen av ett ansikte.
På Vikings bilder kan man se drygt hälften av ett 1,5 kilometer långt ansikte, men med ny datorteknik har Carlotto kunnat rekonstruera klippans tredimensionella form. Dataprogrammet använder sig av skuggorna och de vinklar bilderna tagis från, för att beräkna hela klippans struktur.
Den rekonstruerade bilden avslöjar att klippan är ganska geometrisk. Det finns ett ögamer än bilden visar och munnen fortsätter. Dessutom finns det tydliga spår av en näsa, som dock set ut att vara bruten. I sin beskrivning av resultatet antyder vetenskapsmannen försiktigt att analysen perkar på att klippan möjligen inte skapades naturligt. De flesta forskare, som sysslat med ansiktet på Mars, håller dock fortfarande fast vid att det rör sig om en stenformation, skapad av vinden.
Andra, som utrustats med en livligare fantasi, nöjer sig inte med att se på ansiktet. Det har nämligen visat sig att det finns en rad pyramidformade klippor i landskapet nära det mystiska jätteansiktet.
Det har lett till teorier om att ansiktet är en del av ett större ruin komplex på Mars. Teorier, som emellertid inte tas särskillt allvarligt i rymdforskarkretsar.
Innan man kan uttala sig ytterligare ifrågan, är det nödvändigt att fotografera hela området mycket grundligare än vad sin gjordes av Viking. Här kan de två Phobossonderna kanske hjälpa till med en lösning på problemet, när de kommer fram till Mars och går in i en bana runt planeten.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar